Prijs kelderdichting

Wat is nu precies de prijs van kelderdichting? Laten we beginnen het probleem te beschrijven. Opstijgend vocht kan op meerdere manieren jouw binnenmuren bereiken en vervolgens negatief aantasten. Vaak kan dit gebeuren omdat de binnenmuur niet over adequate maatregelen beschikt die het vocht tegenhouden. Denk aan onderkapping of een geïnjecteerde gel die vochtwerend werkt. Maar er kan ook een andere reden zijn voor opstijgend vocht: de kelder. Op deze locatie kan op meerdere manieren vocht ontstaan.

Hoe kan vocht een probleem worden in de kelder?

Op twee manieren kan vocht ontstaan in de kelder, waarna het langzaam een weg omhoog baant naar de binnenmuren. Ten eerste kan het zijn dat de waterkeringen van de kelder gebrekkig dan wel in zijn geheel niet aanwezig zijn. Zonder deze barrières tegen bodemvocht kan het vocht, wanneer het voldoende opstijgt, een probleem worden. Niet alleen voor de keldermuren kan dit problematische zijn, maar ook de binnenmuren kunnen getroffen worden door het vocht. Immers is vocht altijd op zoek naar droge plekken.

Daarnaast is het mogelijk dat condens een probleem is in de kelder. Wanneer er veel temperatuurswisselingen zijn in de kelder, kan er condens ontstaan. Bij een gebrek aan ventilatie kan dit vocht nergens anders naartoe gaan, waarna het op de muren van de kelder slaat. Hierdoor ontstaan vochtplekken en schimmel in de kelder, en daarnaast trekt het vocht langzaam omhoog waarna het geabsorbeerd kan worden door de binnenmuren.

Kelderdichting: de beste oplossing tegen vochtproblemen

Vocht dat niet afgevoerd kan worden uit de kelder is niet alleen een probleem voor de oppervlakten van de kelder zelf, maar kan dus ook een negatief effect hebben op de binnenmuren van jouw woning. Zowel wanneer je vochtproblemen wilt voorkomen als dat je ze wilt oplossen, is kelderdichting de beste maatregel die je kunt treffen. De normale manier van kelderdichting wordt bekuiping genoemd. Wat is bekuiping precies?

Bekuiping refereert naar het proces waarbij een stevige cementlaag wordt geplaatst over de muren en vloeren van de kelder. Hierdoor worden de oppervlakten van de kelder geheel waterdicht. Hierdoor kan vocht geen probleem meer worden in de kelder. Ten eerste wordt begonnen met het aanbrengen van een fixeerlaag, waarna snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels geplaatst kunnen worden. Dit materiaal kan echter per professioneel bedrijf verschillen.

Niet alleen wordt het vochtprobleem op deze manier opgelost, maar het zorgt er tevens voor dat jouw woning over een steviger fundament beschikt. Ondanks de stevigheid van de cementlaag laat deze wel lucht en dampen door. De boel kan dus niet verstikken in de kelder. Naast de bescherming tegen vocht, verlengt kelderdichting tevens de algehele levensduur van de kelder. Het zal jaren zo niet decennia duren voordat er weer werkzaamheden nodig zijn.

Gemiddelde prijs kelderdichting

Er zitten dus genoeg voordelen verbonden aan het dichten van de kelder. Maar wat is de precieze prijs van deze vochtbestrijding? Dit verschilt per methode. Als bekuiping via binnen gebeurt, kost dit gemiddeld 16 euro per vierkante meter. Via buiten kost het 60 euro per vierkante meter. Het injecteren van de keldermuren kost zo’n 100 tot 150 euro per vierkante meter.