Prijs vochtbestrijding

Vocht is één van de vervelendste en meest voorkomende problemen binnen de eigen woning. Het kan op diverse manieren je huis binnendringen, bijvoorbeeld via de bodem of langs een verouderde of beschadigde buitenmuur. Gelukkig zijn er diverse manieren om vocht te bestrijden, maar logischerwijs heeft elke methode zijn eigen prijskaartje. Hieronder wordt uiteengezet op welke manieren vocht een probleem kan gaan vormen in de woning, en op welke manieren dit bestreden kan worden. Per type vochtbestrijding wordt de prijs getoond. Meer informatie op www.vochtbestrijdingsnel.be

Hoe kan vocht een woning binnen komen?

Vocht kan zich op meerdere manieren een weg banen naar jouw binnenmuren. De vier manieren die het vaakst voorkomen worden hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Via condensatievocht, wat veelal ontstaat in de keuken tijdens het koken of tijdens het nemen van een warme douche of bad. Ook in de kelder kan condens op de muren slaan als er sprake is van veel temperatuurwisselingen. Als dit vocht, vanwege een gebrek aan voldoende ventilatie, niet weg kan geraken, zal het uiteindelijk op de muren slaan. Dit kan leiden tot vochtplekken en schimmel.
  • Via opstijgend vocht, wat via de bodem van de grond door de binnenmuur wordt geabsorbeerd wanneer er geen vochtwerende defensies aanwezig zijn in de muur. Vanuit de onderste regionen van de muur trekt het vocht langzaam omhoog, continu op zoek naar droge plekken.
  • Via doorslaand vocht, wat kan ontstaan door beschadigingen aan de buitenmuur. Wanneer bijvoorbeeld de toplaag van een gevel door ouderdom niet meer goed tegen vocht beschermt, kan dit vocht zich een weg naar de binnenmuur banen.
  • Via lekkages, waarbij diverse pijpleidingen door het gehele huis kunnen gaan lekken.

Gelukkig zijn er diverse manieren om dit vocht te bestrijden, ieder met een eigen prijs.

Prijs vochtbestrijding per oorzaak

Hieronder een overzicht van de mogelijke prijzen van vochtbestrijding per oorzaak”

  • Condensatievocht: condens kan op de muren slaan wanneer de ventilatie van het huis gebrekkig is. Immers heeft het in dat geval geen manier om weg te komen, waardoor het op andere oppervlakten slaat. Het installeren van ventilatoren in probleemgebieden zoals de badkamer en de keuken zal dit probleem verhelpen. Gemiddeld kost een ventilator tussen de 30 en 75 euro en is deze door jezelf te installeren, zodat er geen sprake is van installatiekosten. Mechanische ventilatie is stukken duurder, waarbij de prijs kan rangeren van 1500 tot 600 euro.
  • Opstijgend vocht: wanneer het vocht opstijgt via de kelder, is kelderdichting een oplossing. Dit kost gemiddeld zo’n 16 euro per vierkante meter. Wanneer de muur het probleem is, zijn er twee oplossingen: vochtwerende gel injecteren voor 100 euro per lopende meter of het onderkappen van de binnenmuur voor 100 tot 150 euro per lopende meter.
  • Doorslaand vocht: dit vocht kan de binnenmuur aantasten door inadequate verdedigingsmechanismen van de buitenmuur. Het impregneren van de gevel is een effectieve doch goedkope oplossing voor gemiddeld zo’n 10 euro per vierkante meter. Daarnaast is het een optie om de bekleding van de gevel te laten vervangen door geheel nieuwe bekleding. De prijzen voor deze optie lopen uiteen, van 40 tot 250 euro per vierkante meter.